11 Nisan 2012 Çarşamba

AN/ILAR/ZELİHA'NIN GÖZÜ



Bütün isyanların en asil gözü!
Bütün kadınları gözyaşlarınla yıka ki, âlem inancın kadınlarını görsün ..

Bazı mekânların öyle esrarengiz ve büyüleyici bir etkisi olur ki, insanı kendine bağlayıverir. İnsan nasıl bir semti, bir şehri, bir ülkeyi sırf içinde bulunan sevdiği insan sebebi ile seviyorsa bu mekânlar da sadece orada bulundukları için şehirleri sevdirir. Şanlıurfa'da bulunan Balıklı Göl bu mekânlardan biridir. Hz. İbrahim'in ateşe atıldığı zaman yaradanın lütfu ile ateşin bir serinliğe ve bir selamete, odunlarınsa balığa döndüğüne inanılan bir yer. 
Özellikte yazda Nemrut'un ateşini andıracak derecede sıcak olan bu şehirde bir tek Balıklı Göl serinletebilir ruhları. İçeriye girer girmez ciddi mânada bir serinlik hissedersiniz, bunun nedeni gölün yaydığı serinlik olarak görülse de mekân-maneviyat ilişkisine önem veren insanlar için bu serinlik gölün yaydığı serinliği aşar. 

Balıklı Göle adım atar atmaz önce korkunç  bir ses duyarsınız. Putların kıyameti kopuyordur ve Nemrut'un sesi putların kıyametine karışmıştır. Sesi, cihanın kulağını tırmalayacak kadar ürkütücü ve yüksektir. Nefsinin bütün hararetiyle ateşi hazırlayın! diye bağırıyordur. Sonra bir telaş sarar ortalığı... Bütün yüzlerde Nemrut'un korkusu, bütün ellerde şehirde yakılacak ne kadar varsa odun.. Sıcaklığı cehenneme varacak bir ateş hazırlıyordur. Bir de gökyüzünde gagasında bir damla su taşıyan bir serçe görürsünüz, İbrahim'in safındadır ve ateşi söndürmek için gagasında su taşıyordur.  
Sonra.. Bir ateş yakılır.. 
Nemrut'a göre ateştir/ İbrahim'e göre su. 
Ateşler yükseldikçe kahrolur Zeliha. 
Bir ateş yakılır... Zeliha'nın gözündeki bütün saraylar  yıkılır. 
Ateşe atılır İbrahim.
Bin ateş yanar Nemrut'un yüreğinde /Bin ateş söner Zeliha'nın yüreğinde. 
Bir ateş sarar Nemrut'u/ Bir serinlik ferahlatır İbrahim'i. 
Ağlar Zeliha o kadar çok ağlar ki gözyaşları göle dönüşür. Bu gölde takvimlerdeki bütün putlar gömülür,  bütün Nemrutlar boğulur. Başını kaldırdığında küller yerine su üstünde yüzen güller görür. Ateş suya, odunlar balığa dönüşmüştür ve Hz. İbrahim selamettedir. 

Hazineler nasıl harabelerde saklıysa, serinlik ve selamet de gözyaşlarında saklıdır ve aslında Zeliha'nın gözyaşlarıdır serinleten Urfa'yı. -Sevilay Meraler-


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder