18 Mart 2012 Pazar

MODERNİZME SATAŞMALAR/Kimyasal Hatıralar


ne çok acı var, ne çok hüzün..  
nereye baksam vaktinden önce başlamış bir tabut izdihamı... 
neye dokunsam ellerimde bir çocuğun kimyasal hatırası...




Atom bombası, patlamanın kontrolsüz çekirdek tepkimesi yoluyla sağlandığı bomba modelidir. Çekirdek Tepkimesi zincirleme ve çok hızlı gerçekleştiğinden ortaya devasa bir enerji açığa çıkar ve bu da patlama ile beraberinde şok dalgası yaratır. 

Hiroşima'ya atom bombası saldırısı, II.Dünya Savaşı'nın son aşamasında 6 Ağustos 1945 Pazartesi saat 08:15'te ABD'nin Uranyum-235 tipi atom bombası "Little Boy" (Küçük Oğlan) ile gerçekleştirdiği saldırı. Nagasaki'ye düzenlenen atom bombası saldırısı ile birlikte askerî tarihinde gerçekleştirilen yegane nükleer saldırısıdır. 1945 yılının sonuna kadar Hiroşima'da atom bombası saldırısından dolayı yaklaşık 140.000 kişi hayatını kaybetti. ABD önceden Japonların hayat ve hareket tarzlarını araştırarak onların en çok dışarıda oldukları saatini saptamış ve saldırı saatini sabah 08:15 olarak kararlaştırmıştı.

Nagasaki'ye atom bombası saldırısı, ABD'nin II. Dünya Savaşı'nın son günlerinde Japonya'nın Hiroşima şehrine atombombası atması olayıdır. Bomba atıldıktan 3 gün sonra, 9 Ağustos 1945 (Amerikan kaydına göre 10:58'de, Japon kaydına göre saat 11:02'de), Plütonyum-239 tipi atom bombası "Fat Man" (Şişko Adam, resmî adıyla Mark III) ile ikinci katliâmı gerçekleştirdi. Bu atom bombasıyla Nagasaki'nin toplam nüfusu yaklaşık 240.000 kişi içinde 74.000 kişi hayatını kaybetti ve binaların yüzde 36'sı tamamen yok edildi. 2007'te, Nagasaki belediyesinin resmî listesine göre, o an öldürülen veya daha sonra atom bombasının etkisiyle ölenlerin toplam sayısı 143.124'a ulaşmıştı 




Halepçe Katliamı, İran-Irak Savaşı esnasında El enfal harekatı denen askeri harekat kapsamında Kuzey Irak'ın Halepçe kentindeki sivil halka karşı zehirli gazlarla yapılan bir katliamdır. 6 Mart 1988'de zehirli gaz bombalarını taşıyan sekiz MIG-23 uçağı tarafından Halepçe kasabasına bombardıman düzenlenmiştir. Katliam 16 mart 1988 tarihinde vuku bulmuş ve sadece resmi rakamlara göre 5 binden fazla kişi ölmüş 7 bin kişi yaralanmıştır. 

ACININ IRKI, DİLİ, DİNİ, COĞRAFYASI YOKTUR AMA HATIRASI VARDIR
Sevilaysevilay-

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder