24 Mayıs 2012 Perşembe

DAHA ÖZEL GÜN



Bugün regaip kandili.. Mübarek üç aylara girmenin verdiği coşkunun ve sevincin vesilesi ile inananlar tarafından güzel bir gelenek haline dönüştürülmüş, özelleştirilmiş bir gün. Umudun, yakınlaşmanın, hissetmenin ve dilemenin günü.. Affedilmek, arınmak ve temizlenmek niyetinde olanlar için bir ümit, bir vesile.. 
Bilindiği gibi toplumda bir çok gelenek vardır; fakat her gelenek, farklı referans noktalarına dayanmaktadır. Gelenekler, herhangi bir dine dayandığı gibi, herhangi bir ideolojiye de dayanabilir. Kandil geleneğini diğer geleneklerden ayıran özellik, islam referanslı gelişmesi ve iman ve inanç noktasına dayanmasıdır. Ancak bu günler "özel gün" olarak adlandırılıyorsa da benim için bu günler sadece "özel" değil; "daha özel" günlerdir. Çünkü, islamın huzur verici dünyasında idrak ve izân konusunda sıkıntı yaşamayan, teslimiyetçi müslümanlar için aslında her gün, her saat, her an zaten Allah'la anlamlandırıldığı için özeldir; bu yüzden onlar için bugün,  "daha özel" bir gündür.  Yani islamı zaten "özel" olarak algılayanlar için "daha özel" bir gün.. Lakin dikkatimi çeken ve üzücü olan bir durum var ki, o da toplumumuzda var olan din algısının giderek yanlışa sürüklenmesidir. Toplumda var olan; "dini sadece özel gün olarak algılamak yanılgısı", islamı ve islamın farzı olan ibadetleri sadece "özel gün ritüeline indirgeme yanlışı" din algısının deformasyona uğramasına neden olmaktadır. Bunun nedeni de "özel gün" ile "daha özel gün" arasındaki o ince ayrıntının farkında olmamakla alakalıdır.İslamı ve ibadetleri sadece kandillere hapsetmek, kendimizi kandırmak ve dini değerlerimizi alaya almaktır.  Allah'ı sadece bugünlerde hatırlamak yanılgısı, kendimizden çok şey kaybetmemize neden olmaktadır. Bilmek gerekiyor ki; bizler Allah'ı sadece bu günlerde hatırlayıp, diğer günlerde unutuyorsak bir yanılgı/yenilgideyiz ki dipsiz.. Bir yokluktayız ki uçsuz bucaksız.. Çünkü Allah, bütün zamanlarımızın içinde ve bütün zamanlarımızın merkezindedir. 
Yüce rabbimizin eksik ve kırık yanlarımızla bizi affetmesini, bizlere hidayete ve ihsana erdirmesini diliyorum. Yine inşaallah bu güzel günde kabul edileceğine inanılan duaların vasıtası ile Allah bizleri bilinçlenmeye, aşka ve Kuran'ı okumaya, anlamaya ve yaşamaya vesile kılar..
-Sevilay Meraler-

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder