21 Eylül 2011 Çarşamba

CEMİL MERİÇ'DEN

Evlat, bu ülkede sağcı-solcu; ilerici-gerici yoktur. Namuslular ve namussuzlar vardır. Siz namusluların safında olunuz.

Türk aydınına sorsanız “biz neyimizi kaybettik” diye, çoğu “toprak” der. Ama aynı soruyu Cemil Meriç’e sorduğumuzda şu cevabı alırız: “Türkiye ruhunu kaybetti. Toprak belki de en değersiz şey… En değersizi kaybettiğimizde her şeyi kaybettiğimizi anladık.”

Batı’dan pozitivizmin döküntüsünü almışız. Avrupa insanı hiç değilse Aristo mantığına inanmış. Belki ruhunu öldürmüş, maveraya sırtını çevirmiş, büyük, ebedi ve mutlak hakikate yabancı kalmış. Bir kelime ile ruhunu satmış şeytana. Ama madde dünyasında zaferler kazanmış. Kıtalara ferman dinletmiş. Ve dinletiyor. Avrupa, yarım. Biz yarım bile değiliz.

Karanlık kinlerin birbirine saldırttığı çılgın sürülerin savaş çığlığıdır slogan. İlkelin, budalanın, papağanın ideolojisidir. Düşünce ile çığlık bağdaşmaz. Şuurun sesi çığlık değildir. Yabani bağırır, medenî insan konuşur.


Arzın kaderini değiştirenler, kaderlerinden utananlardır.Zilletten kurtulmak için Sezarlaşılır. Taç, yüz karasını pırıltılarla gizlediği için kutsal.


Kimi başında taçla doğar, kimi elinde kılıçla.. Ben kalemle doğmuşum. İnsanlar kıyıcıydılar, kitaplara kaçtım. Kelimelerle munisleştirmek istedim düşman bir dünyayı. Şiirle başladım edebiyata, cıvıldayan bir kuş kadar rahattım yazarken, kulaklarımda bir ses uğulduyordu, etrafımdakilerin duymadığı bir ses. Ve defterler kendiliğinden doluyordu

2 yorum:

  1. Çağımızın en büyük düşünürlerinden yaptığı tespit bence hakikatin ta kendisidir.
    Keşke bunu bizler kadar Avrupa İnsanıda anlayabilse ... Ş.C

    YanıtlaSil
  2. Bizim hakikat anlayışımız doğunun hakikat anlayışıdır. Birbirine zıd bu iki mefhumun birbirini anlaması zayıf bir olasılıktır. Yine de umudumuz anlaşılmak yönündedir. Yorumunuz için teşekkürler..

    YanıtlaSil