20 Ocak 2012 Cuma

MODERNİZME SATAŞMALAR/ Toprak Olamamak







O ki, sizi topraktan yarattı. Sonra bir nutfeden, sonra bir alakadan (rahim duvarına asılı bir damladan). Sonra sizi bir çocuk olarak çıkarır ki sizin en kuvvetli çağınıza ulaşmanız, daha sonra da yaşlanmanız için. Ve sizden bir kısmı, ihtiyarlamadan önce vefat ettirilir (öldürülür). Ve (bir kısmınızın da) belirlenmiş bir süreye ulaşmanız için. Ve umulur ki siz böylece akıl edersiniz.     -Mümin/67-



Modernite.. İnsanoğlunu özünden koparan, maneviyatını girdap gibi yutan mutluluk tacı takmış bir aldanış abidesi. İnsanı toprak/toprak gibi olmaktan fersah fersah uzaklaştıran sebeb-i şer. İnsanoğlu rasyonelliğini, maneviyatının katili eyledi eyleyeli mutsuzluklardan, dertlerden kurtulamadı.  Evrende  var oldu olalı yaşadığı/yaşattığı bütün dertlerin topraktan yaratıldığı halde topraktan geldiğini unutmak, yaşarken toprak gibi olmayı önemsememek, ölürken de toprak olacağı gerçeğini red etmek olduğunu anlayamadı. 



Oysa topraktan yaratılmıştı insan... 
Toprak gibi olmalıydı...
Toprak gibi verici
Toprak gibi mütevazi
Toprak gibi anaç
Toprak gibi mert
Toprak gibi sadık

Unutmamalıydı, topraktan yaratılmıştı; önemsemeliydi toprak gibi olmalıydı; kabul etmeliydi toprak olacaktı. Oysa kabul etmedi..

Toprağın/toprak olmanın verdiği mutluluk yetmedi gözünü toprak doyurana. Suni mutluluklar peşinde koştu. Oysa mutluluk, rasyonellik fabrikasında narsizmi üreten  dişli çarklarda elde edilmiyordu. Bilmeyi istemedi..                                                                              

-Sevilay Meraler-

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder